نارنج یا مالټه د نړۍ ترټولو مشهورو میوو څخه دي.
د دوی ریښتینی اصلیت یو اسرار دی ، مګر داسې انګیرل کیږي چې د نارنج کښت زرهاو کاله دمخه په ختیځ آسیا کې پیل شوی و.
نن ورځ ، دا د نړۍ په ګرمو سیمو کې کرل کیږي او یا هم تازه یا د جوس په توګه مصرف کیږي.
نارنج د فایبر ، ویټامین سي ، تایامین ، فولیټ ، او انټي اکسیدونو صحي سرچینه ده. دوی ګڼې روغتیايي ګټې لري.
دلته موږ هر هغه څه تشریح کوو چې تاسو د نارنجونو په اړه پوهیدلو ته اړتیا لرئ.
د تغذیې حقایق
دلته د لوی نارنج (100 ګرامه) شاوخوا نیمه برخه کې مغذي مواد دي (4 باوري سرچینه):
کالوری: 47
اوبه:٪ 87
پروټین: 0.9 ګرامه
کاربونه: 11.8 ګرامه
بوره (شکر): 9.4 ګرامه
فایبر: 2.4 ګرامه
غوړ: 0.1 ګرامه
کاربونه
نارنج په عمده توګه د کاربونو او اوبو څخه جوړ شوي ، د خورا لږ پروټین او غوړ او یو څه کالوری سره.
ساده شکري - لکه ګلوکوز ، فرټکوز ، او سوکروز - په نارنج کې د کاربونو غالبه بڼه ده. دوی د میوو خوږ خوند برابرولو لپاره دي.
د دوی د بورې مینځپانګې سربیره ، نارنج د 31-51 (1) ټیټ ګلاسیمیک شاخص (GI) لري.
دا یو اندازه ده چې څومره ژر تر ژره خواړه ستاسو د وینې جریان کې د خواړو وروسته ننوځي.
د ټیټ جي آي ارزښتونه د ډیری روغتیایی ګټو سره تړاو لري .
د نارنج ټیټ جي آي د دوی د لوړ پولفینول او فایبر مینځپانګې لخوا توضیح شوی ، کوم چې د وینې د شکرو زیاتوالی معتبر کوي.
فایبر
نارنج د فایبر ښه سرچینه ده. یو لوی نارنج (184 ګرامه) د حوالې د ورځني مصرف شاوخوا ۱۸ کی ایس بسته کوي.
په نارنج کې موندل شوي اصلي فایبر عبارت دي له ، سیلولوز ، او لیګنین څخه.
د رژیم ریشې د ډیری ګټورو روغتیا اغیزو سره تړاو لري ، پشمول د هاضمي روغتیا ته وده ورکول ، د وزن ضایع کول ، او دکولیسټرول .
خلاصه:
نارنج په عمده توګه له کاربونو او اوبو څخه جوړ شوي دي. دا د فایبر یوه ښه سرچینه هم ده ، کوم چې ممکن د هاضمي روغتیا ملاتړ وکړي.
ویټامینونه او منرالونه
نارنج د څو ویټامینونو او منرالونو ښه سرچینه ده ، په ځانګړي توګه ویټامین سي ، تایامین ، فولیټ ، او پوټاشیم.
ویټامین سي: نارنج د ویټامین سي خورا ښه سرچینه ده. یو لوی نارنج د ۱۰۰٪ څخه ډیر (آر ډي آي) چمتو کوي
تایامین: یو له (بي) ویټامینونو څخه ، چې د ویټامین (بي ۱) په نامه هم یادیږي ، تایامین په مختلف ډولونو خواړو کې موندل کیږي.
فوټول: د ویټامین (بي ۹) یا فولیک اسید په نوم هم پیژندل کیږي ، فولیټ ډیری لازمي دندې لري او د ډیری نباتاتو خواړو کې موندل کیږي.
پوټاشیم: نارنج د پوټاشیم ښه سرچینه ده. د پوټاشیم لوړه اندازه کولی شي په خلکو کې د وینې فشار ټیټ کړي چې دمخه لوړه کچه لري او ممکن ستاسو د زړه ناروغۍ خطر کم کړي
خلاصه:
یو شمیر ویټامینونه او مینرالونه په نارنج کې موندل کیږي ، پشمول ویټامین سي ، تایامین ، فولیټ ، او پوټاشیم.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر