د نارنجانو په اړه ګټور معلومات . دویمه برخه
د نبات نور مرکبات
نارنج په مختلف بیوټیک نبات مرکباتو څخه ډک دی ، کوم چې باور کیږي د ډیرو ګټورو روغتیا اغیزو لپاره مسؤل دي.
په نارنج کې د انټي اکسیدنټ نبات مرکبات دوه اصلي ټولګي کیروټینوایډز او فینولیکس (فینولیک مرکبات) دي.
فینولیکونه
نارنج د فینولیک مرکبونو عالي سرچینه ده - په ځانګړي توګه فلاوونایډز ، کوم چې د دوی ډیری انټي اکسیدنټ ملکیتونو کې برخه اخلي.
هیسپریدین: یو لیموي فلزونایډ چې په نارنج کې یو له اصلي انټي اکسیډنټونو څخه دی ، هسپیرډین د څو روغتیا ګټو سره تړاو لري.
انتوکیانینز: د انټي آکسیډینټ فلاونوایډز یو ټولګی ، انتوکیانین د وینې نارنجانو سره غوښه لپاره مسؤلیت لري.
کیروټینوایډز
ټولې لیمو لرونکي میوې په کیروټینوایډ انټي آکسیډینټو کې لوړې دي ، کوم چې د دوی بډایه رنګ لپاره مسؤل دي.
بیټا کریپټوکسنټین: دا په نارنج کې یو له ترټولو بډایه کیروټینوئډ انټي اکسیډنټونو څخه دی. ستاسو بدن دا په ویټامین ای بدلوي.
لائکوپین: یو انټي اکسیدنټ په لوړ مقدار کې د سره غوړ شوي نیل نارنج (کارا کارا نارنج) کې موندل شوی ، لایکوپین په ټماټو(رومیان، یا سره بانجان) او انګورو کې موندل کیږي. دا بیلابیل روغتیا ګټې لري.
د لیمو تیزاب
نارنج او نور د ليمويي ميوو ميوه په ليمويي ميوو او سایټریټ لوړه ده ، کوم چي د هغې د جوس ذايقې لامل کيږي.
څیړنې په ګوته کوي چې سایټریک اسید او د نارنج څخه سایټریټ ممکن د پښتورګو تیږو رامینځته کیدو مخه ونیسي.
خلاصه
نارنج د څو کښت مرکبونو بډایه سرچینه ده چې د دوی ډیری روغتیایی ګټو لپاره مسؤل دي.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر